Saveti za pranje tepiha i čišćenje

Tepih u vašem domu vam omogućuje toplinu i udobnost ali ono što je najvažnije apsorbuje buku i štedi novac jer prirodno izoluje prostoriju. Suprotno popularnim zabludama, tepih koji se redovno čisti je bezbedan za ljude sa alergijama, pa čak i za ljude koji imaju astmu. Najbolja praksa za dobro čišćenje tepiha je redovno održavanje.

Da li ste se ikada zapitali da li usisavanje zaista pravi razliku?

Uklanjanje zemlje kada je na površini, pre nego što uđe u samu osnovu tepiha, prvi je i najvažniji korak u održavanju. Pravite spore pokrete koji se ponavljaju (oko četiri puta), pazeći da dođete do ivica gde se prašina, polen i dlake ljubimaca najviše gomilaju.

Koliko često trebate usisavati?

Taj odgovor vas može iznenaditi. Obično jednom nedeljno je sasvim dovoljno za početak, ali zavisno od toga koliko često se ta oblast koristi, verovatno ćete želeti da to radite češće. Na primer, mesta po kojima često hodate ili delovi na kojima obitavaju vaši kućni ljubimci treba usisavati svakodnevno, srednje prometne površine zahtevaju dva puta nedeljno, a delovi po kojima se ne hoda previše mogu se usisavati jednom nedeljno. Baš kao što ne biste nosili majicu iznova i  iznova bez pranja, ne želite takođe da pravite preduge razmake između usisavanja tepiha.

Tretirajte fleke na tepisima na ispravan način

Većina tepiha koje možemo da kupimo na našem tržištu je napravljena da bude otporna na mrlje. Međutim, naši najmlađi članovi familije sa flekama od sladoleda kao i Džekijeve prljave šape mogu ostaviti tragove koji se teško mogu ukloniti ili nam se tako barem čini. Bez obzira na to koliko se trudite da ih sprečite, fleke se pojavljuju, tako da je važno brzo reagovati. Pokupite sve što prospete na tepih i upijte suvom, belom tkaninom ili papirnim ubrusom, počevši od ivice fleke prema središtu. Ne trljajte fleku jer tako može oštetiti tepih i napraviti samo još veći nered. Zaprljano mesto tretirajte samo testiranim i proverenim sredstvom za čišćenje tepiha. Ako ga nemate pri ruci, obična voda često završi posao bolje od netestiranih sredstava za čišćenje tepiha.
Za vino ili čokoladne mrlje, pokušajte da jednu šolju tople vode pomešate sa čistom tečnosti za pranje posuđa 1/4 čajne kašike. Izbegavajte deterdžent za veš koji može izazvati trajno oštećenje, kao što je promena boje.
Za mrlje od kafe ili čaja, pomešajte 1 šolju belog sirćeta sa 1 šoljom vode.
Za mrlje od mastila, nanesite alkohol na krpu i protrljajte a potom sve to pokupite.
Prosuli ste vosak? Pokrijte mesto čistim papirom za pečenje i pređite pažljivo blago zagrejanom peglom. Papir će upiti vosak dok se topi.

Pozovite profesionalce

Za najbolji rezultat pozovite profesionalce za čišćenje tepiha – tu vam SUPER ČISTKO Tepih Servis Novi Sad stoji na usluzi.
Baš kao što posećujete zubara da redovno kontrolišete i popravljate zube, vaši tepisi takođe trebaju pažnju obučenog profesionalca. Da bi vaši tepisi izgledali sjajno i trajali godinama, trebali biste ih profesionalno temeljno očistiti barem jednom u 6 meseci. Pogledajte kako to radi Super Čistko.
2020-08-12T13:15:26+01:00